QuiroHabitats

Seguiment de ratpenats en hàbitats de caça a través de mostreigs acústics.

QuiroHabitats és un seguiment de ratpenats dissenyat per obtenir informació de les poblacions de la gran majoria d’espècies del nostre territori a través de mostreigs acústics. Aquest protocol està pensat per poder-se realitzar en qualsevol tipus d'ambient:  ambients forestals, urbans, agrícoles, prats alpins, boscos riparis, etc... incloent la màxima diversitat d'hàbitats del paisatge. 

El QuiroHabitats neix l’any 2009 degut a la primera aparició dels detectors d’ultrasons automàtics al mercat, que permeten enregistrar ultrasons de forma continuada, obrint una nova perspectiva per a l’estudi de les comunitats de ratpenats. A través d’aquest seguiment aconseguim un volum de dades fins fa poc impensable, suficient per a estudiar amb confiança aspectes com les tendències poblacionals entre hàbitats i territoris, al llarg dels anys, i veure com varien.

El QuiroHabitats és un seguiment remot i multiespecífic perquè permet recollir dades d’un bon nombre d’espècies de ratpenats. Actualment els anàlisis dels ultrasons permeten classificar les gravacions fins a nivell d'espècie, a excepció d’algunes que es confonen entre elles i s'agrupen en els anomenats "grups fònics".

Gràcies als darrers anys de feina, el Museu de Granollers disposa d’una biblioteca dinàmica d’ultrasons de ratpenats, que s’incrementa i actualitza constantment, i que cobreix la pràctica totalitat de les espècies del territori.


Metodologia

A qui s’adreça?

El seguiment de QuiroHabitats va destinat al públic general sense necessitat de coneixements específics sobre la biologia de ratpenats, però amb ganes de descobrir tècniques per estudiar-los i amb molta curiositat per entendre el seu comportament. Degut a que és necessari un mínim coneixement en anàlisis d’ultrasons cal obtenir una capacitació mínima per pode participar al programa de seguiment. Si vols aprendre’n i entrar dins el seguiment entra en contacte amb nosaltres.

On es duu a terme?

Aquest seguiment es pot fer en qualsevol hàbitat sense restriccions, des de zones urbanes, boscos, camps agrícoles o alta muntanya.

Amb quin objectiu?

L’objectiu d’aquest seguiment és detectar el màxim nombre d’espècies que cacen en diferents hàbitats del país i quantificar la seva activitat nocturna, a través de l’enregistrament de ratpenats mitjançant la utilització de detectors d’ultrasons automàtics.

Quan s’ha de fer?

Aquest seguiment es pot fer durant tot l'any, però amb especial interès durant l’estiu abans que les cries de ratpenat comencin a volar.

Hivern: Gener                Primavera: Abril-Maig                Estiu: Juny                Tardor: Setembre-Octubre

Com es duu a terme?

El seguiment de QuiroHàbitats és un seguiment remot, ja que s’utilitzen detectors automàtics passius que graven els ratpenats autònomament.

    1. S'instal·la el detector en l’hàbitat que es vol mostrejar i es deixa gravant durant dues nits consecutives (des de 30' abans de la posta de sol fins 30' després de la sortida).
    2. El detector es recull un cop passat el període de mostreig.
    3. Posteriorment s’analitzen les gravacions per identificar totes les espècies detectades mitjançant programari d’anàlisis d’ultrasons gratuït .

De cara a l’anàlisis d’ultrasons cal tenir experiència en la identificació de les espècies a través de gravacions acústiques, ja que els programes d’identificació automàtica cometen molts errors. La identificació cal que sigui MANUAL. El fet de comptar amb una revisió manual evita els falsos positius, sobretot d’aquelles espècies menys comunes.

Si no teniu aquesta experiència contacteu amb nosaltres per aconseguir la formació necessària.

Quin material necessito?

- Un detector automàtic d'ultrasons Audiomoth

- Una caixa protectora per utilitzar l'Audiomoth a la intempèrie (cal fer una mica de bricolatge!).

- 3 piles AA (poden ser recarregables).

- 1 targeta micro-SD SanDisk Extreme UHS-I U3

- Programa d'anàlisis d'ultrasons gratuït - Kaleidoscope (Wildlife Acoustics).

On aconseguir el material?

Audiomoth

        - ORYX - Tienda del Naturalista

        - LAB MARKER

        - Groupgets Bulk orders

Micro-SD SanDisk Extreme UHS-I U3

                - MEDIA MARKT                

                - FNAC

Com crear la teva pròpia localitat per fer un QuiroHabitats?

Són 5 minuts! Des d'aquest portal podràs accedir a les eines per dissenyar i donar d’alta la teva estació de mostreig. Comença a dissenyar el teu QuiroHabitats AQUÍ!

Com configurar un Audiomoth per fer un QuiroHabitats?

 Descarrega't el nostre manual AQUÍ

Com analitzar les gravacions d'un QuiroHabitats?

 Descarrega't el nostre manual AQUÍ

Enviar i consultar els resultats

Cal enviar tots els teus resultats a finals de cada estacióUn cop tot analitzat., des de l’aplicatiu web podràs enviar-nos les teves observacions, i també veure els resultats d’altres localitats de la xarxa a través d'aquest ENLLAÇ.

Com actualitzar el firmware de l'Audiomoth? (recomanable abans de cada estació de mostreig)

Descarrega't el nostre manual AQUÍ

(Si disposes d'un detector SM4, de Wildlife Acoustics, pots contactar amb nosaltres per informar-te de com participar en un seguiment més complet)


Si t’animes a participar o vols afegir-te a alguna jornada de capacitació per conèixer millor el seguiment, no dubtis a contactar-nos! info@ratpenats.org

Recursos

Cursos de formació

Periòdicament organitzem cursos de formació per donar a conèixer el seguiment, engrescar els voluntaris, i facilitar-los els coneixements necessaris per a dur a terme el protocol necessari.

Recursos per l'aprenentatge on-line